Znane face, tudi z nami! 12. maja po celi Sloveniji.

Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije

Častni pokrovitelj vseslovenskega projekta Slovenija se igra, ki spodbuja otroke in starše k spontani igri na prostem, na njihovih igriščih, ulicah in njim zanimivih lokacijah, je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Franci Kek, kolumnist, igralec, režiser

Stiki z drugimi osebami človeka naredijo vrednega pripadnika človeške vrste. Projekt “Slovenija se igra” je pomemben kot eden vzpodbujevalcev boljšega, kvalitetnejšega življenja. Še posebej, ker je namenjen obdobju otroka, ko so tovrstni vplivi izrednega pomena.

Sašo Đukić, kreativni producent (tudi Mama Manka in milicist Franci)

Ko so me povabili k projektu Slovenija se igra, so imeli kar nekaj težav. Pa ne, da ne bi želel sodelovati, ravno nasprotno. Počaščen in presrečen sem bil, da so se spomnili tudi name, na večnega otroka.

Preberite več »

Težave so nastopile zato, ker sem zelo malo prisoten na socialnih omrežjih, ker ne vem, kaj je to instagram ali snapchat. Ker imam telefon samo za klice in za tistih nekaj sporočil, ki jih pošljem ali prejmem. Ja, na telefonu nimam dostopa do interneta, ker ga ne potrebujem. Ker živim življenje in ga opazujem s srcem. Zato sem zelo žalosten, ko ugotavljam, da je tudi pri nas vse več novodobnih “pametnotelefonskih” odvisnikov. K projektu pristopam zato, da se bom skupaj z vsemi, ki ga podpiramo, boril za zdravo življenje naših otrok, da jih bom spomnil na svoje otroštvo, ki je bilo prelepo in takšno, kot se spodobi za otroka. Naj živi Slovenija in naj se igra!

Rok Terkaj – Trkaj, slovenski raper

Precej pogrešam pomen druženja med ljudmi. Danes se sicer veliko pogovarjamo preko mobilnih aplikacij in se izražamo z emojii, vendar to meni ni to.

Preberite več »

Če se ob tem spletejo kakšna medsosedska prijateljstva in postanemo vsaj malo manj pregovorni, bo pa vse še toliko lepše. Slovenija se igra se mi zdi krasna ideja in z veseljem se pridružujem projektu.

Maja Založnik, pevka

Eden najlepših spominov na moje otroštvo je, ko smo se kot otroci lahko igrali celo popoldne brez obveznosti in uživali v lepem dnevu ter svežem zraku.

Preberite več »

To pogrešam pri današnjih otrocih, saj so jih igrice, računalniki in novejša tehnologija ter pomanjkanje časa staršev, popolnoma izolirali od igranja v parku, pred blokom. Spominjam se, da so me kot otroka morali priti prav ven, pred blok iskat, ker nisem želela iti domov, saj se je bilo tako fajn igrati v peskovniku in s prijatelji! Zato ta projekt zelo podpiram in sem vesela, da to ponovno prihaja nazaj ”v modo”. Zato z veseljem podpiram projekt Slovenija se igra.

Urban in Jasmina Praprotnik

Igra ni le otročje nepomembna reč. Igra tudi ni le za otroke. Igra prebuja v nas ustvarjalnega otroka, ki radoveden in z veseljem sprejema nove izzive.

Preberite več »

Igra je pristop k življenjskim izzivom, ko živimo manj resno, a toliko bolj resnično. Skupaj podpirava projekt Slovenija se igra.

Ivjana Banić, radijska voditeljica

To, da skačeš gumitvist in si vesela, ker si preskočila podritko, brat pa malo manj, ker ti mora držat gumitvist, sam pa bi se veliko rajši igral Zemljokrast ali metal na koš.

Preberite več »

Pa da se pritožuješ, ker te je nekdo našel skritega za drevesom, ker je v resnici škilil, medtem, ko je štel in čakal, da vsak najde svoje skrivališče. In da so puške samo iz drevesne veje ter moraš sam vpiti ‘ratatata’, zadel sem te. In da je parkirišče pred blokom porisano s polji za ristanc, pod drevesom v senci, pa se skupina igra Črnega Petra ali Enko ali Remi, če so malo starejši. To, to pomeni biti otrok, ko ti je edina skrb, da pravočasno opaziš, da so se prižgale ulične svetilke in da je čas, da greš domov, ker je večerja na mizi. Teh stvari ne najdeš v nobenem telefonu, na nobeni tablici ali računalniku in teh občutkov ter spominov se ne da kupiti v obliki aplikacije. Ven bo treba.:) Zato podpiram projekt Slovenija se igra.

Nina Držaj, blogerka

Starši zelo radi pojamramo, kako nas skrbi za naše otroke, ker živijo v dobi tehnologije in se tako redko igrajo na dvoriščih, ulicah, za bloki ipd. 

Preberite več »

Skrajni čas je bil, da od jamranja preidemo k dejanjem, zato projekt Slovenija se igra močno podpiram in se ga zelo veselim. Končno se bomo spet družili zunaj, v naravi, na ulicah in otrokom pokazali, kakšno je bilo naše otroštvo ter kakšne igre smo se igrali. Morda bo ravno ta projekt navdih posameznikom in družinam, da bodo z druženjem nadaljevali tudi po končanem projektu in otroke usmerjali v igro in druženje na dvoriščih.

Janja Urbančič, sočutno in avtentično starševstvo ter osebna rast

V tem projektu sodelujem, ker menim, da je prosta igra

Preberite več »

(posebej v naravi) ena najbolj pomembnih stvari, ki jih lahko starši damo otrokom za zdrav fiziološki in psihološki razvoj. Ob plezanju, skakanju, kotaljenju, padanju, manjših poškodbah, skupnem igranju brez animacije in usmerjanja odraslih, otroci namreč pridobivajo izjemno pomembne veščine kot so vztrajnost, razvijanje notranje motivacije, spoznavanje sebe in svojih meja, odpornost, razvijajo motoriko, kreativnost, osredotočenost, občutek za sodelovanje, empatijo, se učijo reševati konflikte, razvijajo svoj odnos z naravo, in še in še in še. Zato podpiram projekt z vsem srcem in navijam za to, da prosta igra v naravi postane sestavni del odraščanja VSAKEGA otroka, ne samo v Sloveniji, ampak na vsem planetu! In ITAK se bom igrala. 🙂

Vesna Zornik, pevka skupine Katalena

Igra je najbolj čudovita sestavina življenja. Čas, ki ji ga posvečamo, je vedno prekratek. Želim si, da bi tudi generacija, ki prihaja za nami, poznala več iger iz našega otroštva in otroštva naših prednikov.

Preberite več »

Pomembno je, da imamo zdravo in funkcionalno okolje, to pa je zmeraj družba, ki se dobi zunaj, v živo. Tista, ki te lahko potolaži, ko ti je hudo, ki te spravi v dobro voljo s šalami in te nasmeje, ki te razume, brez da bi karkoli rekel. Zato podpiram projekt Slovenija se igra, saj verjamem, da je ravno igra tisto tkivo, vez, ki povezuje neznance v prijatelje in prijatelje v družinsko okolje. Srečno in se vidimo v živo!

David Urankar, televizijski voditelj

Kot mulc sem ogromno časa preživel na košarkarskem igrišču. Vsakič, ko grem mimo, me prime nostalgija in se spomnim, kako smo čakali, da so starejši končali z igro, da smo lahko tamali metali na koš.

Preberite več »

Spomnim se druženja, prerekanja, švica in odrgnin. 🙂 Žal mi je, da veliko igrišč v modernih časih in ob vseh pametnih pripomočkih sameva! Zato podpiram projekt Slovenija se igra.

Dr. Anja Kopač Mrak, Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije

Res me veseli, da se je zbrala skupina ljudi, ki se trudi v naša življenja, predvsem pa v življenja otrok, vnesti pristnost, zabavo in igro.

Preberite več »

Kako lepši bi lahko bil svet, če bi znali drug z drugim delati spoštljivo, če bi se znali pogovarjati, sodelovati, če bi znali na nekatere stvari, na vse se žal ne da, gledati kot igro. Ne mislim, da bi se morali vrniti nazaj v čas, ko še ni bilo spleta. Življenje se je spremenilo, nove tehnologije so del nas, imajo svoje prednosti in so očarale, predvsem mlade. Vendar še vedno živimo drug z drugim, delamo drug z drugim in se učimo drug od drugega. In kje lažje, bolj sproščeno in zabavno pridobiti socialne veščine, če ne v igri, če ne na svežem zraku, v prosti neobremenjeni igri, v zdravem gibanju. Včasih smo to znali. Zato učimo se še naprej sodelovati drug z drugim, se pogovarjati, veseliti, včasih tudi jeziti, ker tudi to je del nas, saj je to najboljša popotnica tako za zasebno kot tudi službeno življenje. Pozdravljam projekt Slovenija se igra in komaj čakam na vse ideje za igro, gibanje, pogovor, na vse kar nas bo še bolj povezalo. Upam in želim si, da bo projekt Slovenija se igra dosegel svoj namen.

Alenka Čebašek, slovenska smučarska tekačica

V mojem otroštvu smo veliko časa preživeli na svežem zraku. Poleti in pozimi smo se igrali zunaj in potepali pri sosedih, iznajdljivosti nam ni manjkalo.

Preberite več »

Računalnikov nismo niti poznali, ampak za to nismo bili nič prikrajšani. Dandanes pa je vse več otrok, ki se zunaj sploh ne znajo več igrati. Sama sem športnica, velik del dneva preživim v naravi in se zavedam kako pomembno je, da se gibljemo na svežem zraku, zato podpiram projekt in upam da k temu spodbudimo čimveč otrok. Pomagajamo staršem in otrokom, da se jih spravi izpred računalnikov nazaj na otroška igrišča. Naj bodo igrišča polna, ne samo 12. maja, ampak naj tako postane vsak dan.

Lucija Ćirović, slovenska lutkarica, igralka in komičarka

Uroš Zorman, športnik

Slovenija se igra je odličen projekt, ki vas bo zagotovo popeljal v otroštvo! Otrokom pa pokazal, da je “elektronika” proti gumitvistu in žogi prav dolgočasna! Projekt 100% podpiram!

Sašo Stare, stand-up komik

Hecno je, da ko si mulc, gledaš odrasle, kako “obvladajo lajf” in ti ves čas postavljajo pravila … in posledično potem seveda hočeš čimprej biti odrasel.

Preberite več »

Zato, da se boš lahko SAM odločal, kdaj boš šel spat, da se boš lahko SAM odločal, kdaj boš pospravil svojo sobo in da se boš lahko SAM odločal do kdaj boš na žurki … Potem, ko pa odrasteš, bi pa dal karkoli, da bi šel nazaj v brezskrbna leta, ko ti ni bilo potrebno razmišljati o odraslih stvareh kot so: najemnina, avtomehaniki in davki. Zato se igrajte sedaj, kolikor se le lahko in ko boste veliki, se igrajte še bolj, da se izognete temu, da postanete dolgočasni odrasli! 😀

Neisha, glasbenica

S tem ko se povezujemo z naravo, se povezujemo z lastno pravo naravo. V dobri družbi je to še lepše. Pustite telefone doma, hop v teniske in brž na igrišče.

Ajša Vodnik, AmCham Slovenija (generalna direktorica)

Domišljija, empatija, kreativnost so veščine prihodnosti, ki jih lahko najbolje razvijamo in ohranjamo prav skozi igro. Smeh zdravi in osvobaja.

Preberite več »

Zato rada ohranjam otroka v sebi in na to, da je tako prav, me vedno znova opomnijo otroci v igri. Tisti na igriščih, v naselju, v gozdu… Pa seveda tudi moji trije otroci, čeprav je ena že velika, ki imajo tudi moč, da se spremenim v katero koli vlogo: nogometaša, manekenko, »gumitvist skakalko«, kviz mojstrico…. Ja, igra nas zagotovo bogati in dela žive.